Siguranta in Internet
Riscurile la care pot fi supuși copiii la accesarea anumitor tipuri de conținut din Internet nefiltrat
Copiii sunt foarte vulnerabili. Aceștia au o capacitate redusă de a face diferența între bine și rău. Din acest motiv, orice moment sau situație neplăcută pe care o trăiesc în mediul online are un impact negativ asupra stării lor emoționale și confortului psihologic.
Riscurile în mediul online încep de la prima întâlnire a copilului cu tableta, computerul sau telefonul mobil. Căutând un filmuleț sau o informație, copilul poate accesa ușor un conținut ilegal sau dăunător. Comunicând în chat sau pe rețele de socializare cu alți utilizatori online, copilul poate face cunoștință cu persoane răuvoitoare, hărțuitori sau abuzatori. Nu există un hotar bine determinat între “aici se poate” și “aici nu se poate” de făcut click. De aceea este foarte important ca orice copil să fie informat despre cum click-ul îl poate aduce în situații foarte neplăcute sau chiar periculoase.
Principalele riscuri la care sunt supuși copiii accesând mediul online sunt:
1. Contactarea persoanelor pe care copiii nu le cunosc în realitate;
2. Comunicarea online cu tentă sexuală și propuneri indecente;
3. Schimb de date personale cu persoane necunoscute;
4. Întâlniri offline cu persoane cunoscute online fără permisiunea părinților;
5. Accesarea materialelor cu caracter pornografic;
6. Hărțuirea online, etc.
Instituțiile afiliate unde se pot raporta abuzurile din mediul online, conținuturile considerate ilegale
În cazul în care copiii/adolescenții sunt abuzați online, ei pot raporta acest lucru pe site-ul: www.siguronline.md sau apelând la numărul de telefon 112.
Totodată, dacă persoana abuzată nu este pregătită psihologic să raporteze abuzul, dar necesită ajutor într-o situație în care nu se simte în siguranță pe internet, aceasta se poate adresa consultantului online de pe platforma www.siguronline.md, discuția fiind sigură și gratuită. De asemenea, dialogul cu un adult de încrede-re este de mare ajutor. Această persoană poate fi un părinte, un coleg, un vecin sau un pedagog. Totodată în compartimentul ”Informații și sfaturi” de pe site-ul www.siguronline.md, putem afla cum să fim în siguranță online.
Aplicații utile pentru siguranța copilului în mediul online
Securitatea copilului în mediul online depinde de fiecare părinte. Copiii sunt tot mai mult expuși pericolului virtual atunci când accesează paginile web cu conținut inadecvat, când crează conturi pe rețele de socializare și deschid emailuri de la surse necunoscute.
Cum pot fi protejați?
În mediul online există multe aplicații care pot restricționa și controla activitatea copilului în Internet. Cea care o propunem noi este Bitdefender, care lansează suita de soluţii pentru familii Bitdefender 2022.
Opțiunea care poate fi utilizată în scopul protejării copiilor, este Control Parental.
Pentru a avea acces la opțiunile de Control Parental Bitdefender, trebuie să instalați Bitdefender Internet Security sau Bitdefender Total Security pe computerul, telefonul sau tableta utilizată de copiii Dvs.
Funcția de Control parental de la Bitdefender vă permite să monitorizați activitățile online ale copiilor Dvs. prin blocarea următoarelor componente:
- Pagini de web cu conținut inadecvat;
- Acces la internet complet pentru anumite perioade de timp (cum ar fi atunci când trebuie să faceți temele sau treburile casnice).
pagini de web; - Blocarea E-mail-urilor și mesajelor în care apar anumite cuvinte cheie (cuvinte indecente);
- Jocuri, chat, sau alte programe;
- Mesaje trimise de contacte din cadrul mesageriei (sms, messenger, viber, etc.), altele decât cele permise.
Doar administratorul de sistem, adică părintele, poate accesa și configura funcția de Control Parental. Atunci când activați această funcție, asigurați-vă că vă protejați setările cu o parolă, pentru ca nimeni altcineva să nu le poată schimba.
Mai multe detalii despre cum se setează Bitfedener Control Parental găsiți aici Cum setez și configurez filtrele de vârsta pentru funcția de control parental?
Pentru mai multe detalii și suport, apelați 0294 21 4 70, sau 079901860.